جهان امروز ما به نوعى در همه بخشها وابسته به رايانه و اينترنت است و دانش و آگاهى نسبت به اين دو براى هر انسانى كه در قرن بيست و يك زندگى مىكند لازم و واجب است. واژه هاى متعدد و معمولى در جهان رايانه وجود دارد كه ما به عنوان يك كاربر با مفهوم برخى از آن ها آشنايى داريم. در اين ميان نيز واژه هايى وجود دارد كه شايد هر روز بشنويم اما مفهوم و تعريف درست آن ها را ندانيم.
ما در اين شماره قصد داريم تا شما را به شبكه بزرگ جهانى اينترنت ببريم و با هم تفاوت و تشابه بين و بسايت و وبلاگ را بررسى كنيم. اين دو واژه و يا بهتر بگويم دو صفحه اينترنتى در نگاه اول با هم تفاوتى ندارند اما اگر كمى دقيقتر شويم خواهيم ديد كه تعريف و ساختار آ نها با هم فرق دارد.
تعاريف وب سايت: يك وب سايت، صفحات به هم پيوسته اينترنتى است كه به صورت منطقى با هم در ارتباط هستند و يا به عبارت ديگر پايگاهى است در شبكه اينترنتى كه در آن مى توانيم اطلاعاتى را در مورد شركت ها، سازمان ها و افراد به دست آوريم.
وبلاگ: يك وب سايت پويا و بهروز است و مىتواند متعلق به يك يا چند شخص باشد.واژه log , خود به معناى گزارش وقايع روزانه است كه وقتى با واژه وب همراه میشود نوشته هايى به روز در قالب صفحات اينترنتى را ايجاد مى كند. وبلا گها شامل اطلاعاتى مربوط به يك يا چندين موضوع گوناگون هستند كه در يك قالب از پيش ساخته در اينترنت منتشر مى شوند.
تشابه يا تفاوت اين دو اصطلاح رايانه اى، همان طور كه از نام هايشان پيداست در واژه وب با هم اشتراك دارند. يعنى هر دو جايگاهى در فضاى اينترنتى هستند و كاربرد آن ها منتشر كردن داده ها و اطلاعات در اين شبكه بزرگ جهانى است. در نتيجه ما مى توانيم وبلاگ را زيرمجموعه اى از وب سايت بدانيم البته با برخى از تفاو تها كه در زير بيان مى كنيم: - همان طور كه از تعريف اين دو اصطلاح بر مى آيد وبلاگ مانند يك دفترچه يادداشت روزانه مى ماند كه شما مى توانيد خاطرات، نظرات، اطلاعات و به زبان ساد ه تر حرف دل خود را در آن بنويسيد و با ديگر كاربران اينترنت به اشتراك بگذاريد و يك فضاى شخصى را براى خود ايجاد كنيد.
وب سايت ها صفحاتى هستند كاملا رسمى و در يك قالب سازمانى كه توسط يك سازمان دولتى و يا خصوصى راه اندازى مى شوند. - هر وب سايتى با هدف برقرارى ارتباط با مخاطب [احتمالا] تنها به يك يا چند موضوع خاص مى پردازد و براى خود يك قالب نوشتارى و ساختارى مشخصى دارد. وبلا گها مى توانند در هر برهه اى از زمان به هر آن چه كه مى خواهند بپردازند و هيچ محدوديتى براى نوشتار خود ندارند. اين آزادى زبان و زمان عاملى مهم در محبوبيت و رشد سريع وبلاگ ها است.اين جايگاه هاي اينترنتى قابليت به روز رسانى را دارند با اين تفاوت كه به روز رسانى وب سايتها به وقت بيشترى نياز دارد و عملى پيچيده تر است زيرا وب سايت ها از نظر طراحى، ساختار پيچيد ه ترى دارند و گفتمان حاكم بر آن ها كاملا رسمى است.
وبلاگ ها با ساختارى ساده و راحت با اراده يك يا چند شخص و به راحتى قابل تغيير و به روز شدن هستند و با مخاطب خود گفتمانى بسيار خودمانى و صميمى را دارند. - به طور معمول وبسايت ها با مخاطبان خود يك ارتباط يك طرفه دارند و بيشتر كارشان اطلاع رسانى و دادن خدمات است. وبلاگ ها بيشتر ارتباطى دوطرفه با مخاطبان خود دارند، طورى كه مخاطبان يك وبلاگ مى توانند نظرات و اعتقادات خود را با ساختارى نوشتارى به وبلاگ مورد علاقه خود منتقل كنند.
وبسايت ها بيشتر براساس منطق و عقل راه اندازى مى شوند و فضايى مدرن بر آ نها حاكم است. وبلا گها براساس احساس ايجاد مى شوند و نيز حال و هوايى پست مدرن دارند. يكى از تفاو تهاى ظاهرى اين دو جايگاه در نظم و پويايى آن ها است. يك وب سايت از يك نظم خاصى برخوردار است و يك وبلاگ در پويايى كامل و نيز يك بى نظمى مشهود به سر مى برد.
طراحى يك وب سايت و نيز به روز رسانى آن كار يك متخصص IT و رايانه است طراحى براى يك وبلاگ را مى توان توسط فردى فاقد دانش رايانه اى انجام داد و تنها با كمك گرفتن از يك نرم افزار ساده آن را طراحى كرد. وب سايت ها داراى صفحات متعدد با سيستم هاى امنيتى بالا هستند و كنترل آن ها تنها در اختيار مالكان سايت است. وبلا گها بيشترين محتوا و اطلاعات خود را در صفحه اول خود دارند و كنترل صاحبان وبلاگ بر صفحات خود جزئى است.